Välkommen till Cancertåget!

Standard

Den här texten har Charlotta Lindgren skrivit och mer exakt än så här kan man nog inte förklara de känslor man lever med när man
Jag har hennes tillstånd att publicera den på min blogg.
Jag har vänner som sitter på det här tåget, här och nu.
För några dagar sedan miste en familj sin far och make efter en lång kamp.
Livet är inte självklart.

Välkommen till Cancertåget!

”God Morgon” sa konduktören och ”välkommen hit till din mardröm här på cancertåget”.
Jag förstod inte riktigt vad han menade. Cancertåget?
”Ja, du har fått cancer och du är på väg att göra en resa med cancertåget.
Du är fast här och kliver du av i farten så kastas du ut mot en säker död. Din enda chans att komma härifrån levande är att sitta stilla här på din plats och vänta in anslutningståget som du får kliva på vid näst station” förklarade konduktören.
”Jag berättar mer sen” tillade han och gick vidare mot nästa resenär på den här märkliga resan.
”Hej och välkommen till cancertåget” hör jag honom säga till en ung tjej bakom mig. Hon började gråta. ”Det är fel tåg, jag har nog kommit fel” hör jag henne snyfta.
Konduktören suckar. ”Så säger de flesta men tyvärr är du helt rätt. Jag har ditt namn på listan”.

Jag tittar upp och ser en brokig skara. Vissa tittar nedåt. Vissa uppåt, vissa blundar andra stirrar bara tomt framför sig.
Unga, gamla. Kvinnor. Män. Barn. Några tittar ut genom fönstret där Livet susar förbi utanför. Jag vill härifrån så jag letar efter nödbromsen. Det finns ingen. Vart har jag hamnat? Väck mig ur den här mardrömmen!

”Vakna, vi är framme. Dags att byta tåg” hör jag konduktören säga åt mig. ”Du ska vara glad att du har möjligheten till byte. Alla har inte det” fortsätter han.
Jag vill inte veta vad han menar så jag frågar inte. Jag är rädd. Livrädd. Tåget har stannat och det finns tre tåg inne på stationen. ”Vilket tåg ska jag till nu”? frågar jag.

”Du får ta ett av dem. Vilket som helst. Jag vet inte vilket. Men från och med nu kommer rälsen vara minerad. Ett tåg kommer åka på en räls med tio minor. Varje mina har 50 % risk att detonera. De flesta dör om det smäller. Även om döden inte kommer direkt så brukar man dö av skadorna från smällen. Ett annat tåg kommer åka på rälsen med snällare minor. Det är fortfarande tio minor men här är det bara 10 % risk för varje mina att detonera.
Sen finns det tredje och sista tåget du kan ta. Där är minorna också tio. Alla kommer detonera men smällen kommer bara att skaka om rälsen, tåget och dig. Du dör inte men du kommer känna hur allt skakas om. Vi som jobbar här kallar tågen Ödestågen. Trevlig resa och lycka till nu”.
”Men hur ska jag veta om jag kommit rätt” frågar jag skärrat.
”Tiden. Om du lever när tåget stannar så vet du att det var rätt”. Han vänder sig om och går.

”Snälla hjälp mig” skriker jag så högt jag kan men bara en viskning hörs. Jag känner paniken växa.Jag ser människor som går mellan helt andra tåg. Vanliga tåg. Tåg mellan Stockholm och Eskilstuna. Tåg mellan Umeå och Boden. Helt vanliga tåg.
Jag vill välja ett sånt tåg men blir genast stoppad.
”Din biljett gäller endast på cancertåget” svarar En Helt Vanlig Människa. ”Men jag vill inte. Jag är rädd. Tänk om jag dör” harklar jag fram.
”Äh, det kan vi alla göra. Alla tåg kan krocka eller spåra ur. Ta ditt tåg så tar jag mitt” säger Den Vanliga Människan och går.
Jag undrar om hen är rädd för Döden. Jag tror inte det.

Jag blundar. Räknar. Ole dole doff. Jag kliver på ett av de tre tågen. Det är fullsatt men alla får plats. Jag ser att den unga tjejen från det första tåget har gjort ett annat val. Våra blickar möts hastigt. Så börjar tågen tuffa på. Cancertåget. Ödeståget.
Jag hoppas jag valde rätt.

»

 1. Vilken bra metafor! Vi gör alla våra livsresor.

  Vart färden bär vet vi dock inte. Bara att slutdestinationen heter Döden.

  Kanske finns det tåg som väntar på oss där också. Det vet man inte, ty trafiken till denna destination är som regel enbart enkelriktad.

  Blott en sak är säker. Det är en prövning att leva här på jorden. Det har vår grymma och sadistiska skapargud sett till. Vill vi, så kan vi dock hitta en mening med våra liv, här och nu.

  För den som inte kan komma på någon mening med att leva och sedan dö här på jorden, finns alltid möjligheten att drömma om ett evigt liv, fritt från sjukdomar, i Himmelriket.

  Det är sett mot den bakgrunden inte konstigt att en del personer, som drabbats av allvarlig och potentiellt dödlig sjukdom (såsom cancer), blir mer eller mindre religiösa. Även med stigande ålder synes religiositeten öka, särskilt om man redan står med ena foten i graven s a s.

  Ett av de få undantagen från den regeln utgör jag. Ju närmare jag kommer kremeringsugnen, desto öppnare blir jag i mitt gudsförakt och min gudsförnekelse. Att häda skänker mig mening i mitt liv. Så glad är jag för att jag slapp att födas och växa upp som muslim i Saudi-Arablen.

  En fråga till Kulla-Gulla: Vad ser du för mening med ditt liv?

  • Ja, det enda vi faktiskt vet är att vi alla ska dö. Bara inte hur eller när.
   Metaforer som cancertåget kan få människor att få perspektiv. Och få människor som inte förstår att kanske ana.

   Något himmelrike tror jag inte på, om man nu inte ska se det som att man slipper helvetet på jorden när allt tar slut.

   Livet är en ganska skakig resa, för de flesta av oss. Andra har det rätt ok förspänt och slipper samla på sig erfarenhet och insikter.
   Jag är dock tacksam över mina. Även om jag många gånger önskar mig en lättare resa.

   Meningen med livet, ja du, det är en fråga jag inte kan svara dig på.
   Jag ser egentligen ingen mening med livet, mer än att vi av egoisika själ faktiskt sätter barn till värden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s