Botox-Botolism-Migrän

Standard

Nu har det gått ett tag sedan första behandlingstillfället med Botox.
Vad har hänt sedan sist?
Egentligen inte mycket.
Det som är ett faktum är att musklerna slappnar av mer i nacken.
Den dagliga (kroniska) huvudvärken är vissa dagar helt borta.
Migränanfallen existerar fortfarande men har kanske minskat med några procent.
Mycket tror jag beror på att jag tack vare mindre muskelspänning kan, knäcka rätt nacken på ett annat sätt en tidigare.
Dock har andra problem blivit tydligare.
Vet dock inte vad dom konkret står för, om det bara är mjukdelsskador eller även annat.
Jag har två gamla whiplash som vården vägrat att dokumentera.
Med facit i hand borde jag nog tagit steget längre även där och skrivit en anmälan.
Vi får se.

Vad hände med alla biverkningar då?

Känslan av att ha insekter som promenerar omkring på kroppen är fortfarande väldig påtagligt.
Dock inte fullt så mycket så det känns som en hel myrstack men visst kryper det.
Klådan finns också till och från.
Mest i ansiktet och övre delen av ryggen.

Vi får se vad som händer med det här framdeles, jag ska ju tillbaka.
Än har ingen kallelse dykt upp.
Vet inte om man kommer ge mig en andra behandling och är inte heller säker på att jag borde genomgå en sådan.
En sak är säker. Det är ett potent nervgift och jag har definitivt känt effekterna av det.
Har du erfarenhet av den här sortens behandling?
Berätta gärna hur du upplevt det.

 

»

 1. Jaså, du har pisksnärtskador också i ditt bagage? Vet du vad, lundabergs Kulla-Gulla? I så fall är det nog mindre chans att Botox innebär en ”frälsningsmetod” för dig. Whiplash synes ibland kunna behöva vissa muskelspänningar för att öka stabiliseringen i halsryggraden. Botox kan så att säga inte skilja på muskulära spånningar som din halsrygg behöver (av stabilitetsskäl) och vilka som ställer till sattyg för dig och synes öka risken för migränanfall.

  Jag föreslår att du berättar om detta för din Botoxläkare, ty det kan vara värdefull information för honom att få veta allt om din sjukdomsbakgrund.

  Hur som helst, tack för lägesrapporten! Jag hoppas att du framöver ska kunna rapportera också glada och trevliga saker om ditt mående och välbefinnande!

  • Jag fick diagnos migrän som 13 åring. Första pisknsärten kom när jag var 18, sen blev jag rammad av en bil i en rondell för ca 10 år sedan. Det ville läkaren inte ta i. Jag hade ganska omfattande problem länge efter det.
   Och vissa problem kvarstår.
   Jag ska ta ett omfattande snack med neurologen innan dom sätter fler sprutor i min kropp. Kanske är det här inte alls det som är min räddning utan, man får helt enkelt inse att vissa saker inte går att åtgärda.
   Problemet är att det är rätt svårt att gilla läget. När man har migrän 5 av 7 dagar, då är det inte längre mycket livskvalitet kvar.

 2. Om min hypotes är korrekt, att Botox minskar muskelspänningen ”all over the place”, då innebär det att Botox inte tar hänsyn till att din halsrygg/nacke faktiskt behöver vissa muskulära spänningar för att kompensera för viss överrörlighet i samma region. En överrörlighet som kan vara medfödd eller förvärvad, exv genom pisksnärttrauman. Eller både-och.

  Vad du skulle behöva är en behandlingsform som löser upp muskelspänningar, där dessa inte behlvs och sålunda enbart bidrar till att sänka din livskvalitet. Och som bevarar sådana muskelspänningar som är till för att kompensera för överrörligheten i halsryggen. Man kan alltså, enligt min hypotes, behöva vissa muskelspänningar (dvs de gör viss nytta) allt under det att andra muskelspänningar enbart är till skada för ditt välmående.

  Men så långt har nog inte den medicinska vetenskapen kommit i dag, att den kan urskilja vilka muskelspänningar som behöver vara kvar för välmåendets skull, och vilka som leder till ökad livskvalitet utifall att de kan elimineras.

  En sak verkar sannolik. Botox har inte denna förmåga att avgöra vilka spänningar som behöver vara kvar (= har en viss funktion att fylla) och vilka som kan elimineras utan att det påverkar kroppen det minsta negativt (= alltså muskelspänningar som är onödiga/skadliga att bära med sig).

  Har du möjligen varit i kontakt med någon expert på just whiplashskador. Kombinationen EDS-gener och whiplashtrauma är verkligen inte attraktiv. Jag har hört berättas om hypermobila som åkt berg-och-dalbana och blivit skadade av de ”knyck” som vagnarnas hastiga acceleration åstadkommer när de går från 0 till 100 på någon sekund. Så en EDS-person behöver kanske blott tiondelen av en knyck som en ”normal” människa behöver för att få problem från nacken.

  Jag är – vilket du nog har räknat ut, Kulla-Gulla – inne på att även migränhuvudvärk delvis kan hänga samman med överrörlighet i halsryggen. Hos den som är överrörlig kan en liten extern stimulus få stora effekter. Allt medan samma lilla externa stimulus inte ger någon som helst påverkan hos folk med normal rörlighet.

  Tyvärr delar inte FK:s utredare denna min syn på halsryggen. De utgår nog snarare från synsättet att om majoriteten tål att – som ett exempel – åka berg-och-dal-bana, då måste sådana som inte tål att göra detta vara simulanter och gnällspikar. Eller med en annan metafor: För den som är disponerad för halsryggstrauma (till följd av överrörlighet) kan det räcka med att nicka en fotboll eller bli påkörd bakifrån med den svindlande hastigheten av 5 km/h (= gånghastighet) för att erhålla men för livet. Men i FK-utredarnas värld måste man bli påkörd bakifrån med kanske en hastighet uppgående till minst 50 km/h för att man ska kunna få några som helst men därav.

  Ja, du känner väl till berättelsen om kartan och terrängen, Kulla-Gulla? Den som handlar om att IFALL terrängen avviker från kartan, så är det kartan som gäller. Inte den faktiska terrängen. Mitt intryck är att FK:s utredare alltid tenderar att hålla sig till kartan. Oavsett hur terrängen ser ut.

  • Ja ska man se till de vardagliga saker i livet som med lite oflyt skulle kunna orsaka wl på såna som mig, då har jag nog inte många opåverkade delar i nacken. WL tänkte jag var från en avåkning med MC, en krock med bil, och en rejäl avåkning av häst.
   Men ska jag summer allt annat korkat jag utsatt mitt huvud för, ja då kanske det inte är kostigt att den är out of order.
   Ska till VC till veckan och har en plan på vad jag vill att dom ska göra.
   Det börjar med en MR av nacke och en bit ner mellan skuldrorna.
   Utifrån fynd får man ta det när man vet mer.
   Har lite andra lattjo fenomen som kan tyda på nervpåverkan. Sitter då den i nacken så är det bra att få stopp på den nu kanske.

 3. Jösses! Det var inte lite som du hunnit med vad gäller att rådbråka din halsrygg.

  Du borde nog försöka vara lite mer rädd om din halsrygg i fortsättningen.

  Annars kanske du tappar huvudet en vacker dag.

  Och det vore väl inte så kul, Kulla-Gulla?

  Då skulle ju folk kunna säga om dig att du beter dig huvudlöst, iaf ibland.

 4. Pingback: Migrän vs Botox | Just another day

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s