Gör en Saga!

Standard
​Nu vill jag slå ett slag för det mod och kurage Saga har visat.

I dag går vi vår väg när det hettar till, vi vänder våld ryggen, för vi vågar inte blanda oss i. Vi törs inte heller hjälpa människor vi inte känner.
Om någon ramlar ihop på gatan är det inte någon som spontant kastar sig fram.
Personen kan ju ha en dold agenda, eller vara full, eller påverkad av andra droger.

Vi Svenskar har blivit väldigt klena och rätt dåliga medmänniskor.
Och ditt och mitt blir starkare och starkare.
Därför vill jag slå ett slag för Sagas mod.

Hästtjejers mod. Om att ta en snyting och stå upp för de som är mindre.


April 2015. En 15-årig tjej skäller på och hotar två trettonåringar på en buss. Saga sitter en bit bak i bussen och ser att det är två hästtjejer hon känner och som hon hållit ridlektioner för några gånger. När de går av bussen säger Saga till den 15-åriga flickan, som hon också känner, att lämna dem ifred.

För detta får hon en knytnäve rakt i ansiktet. Av en annan jämngammal tjej, 15-åringens personliga torped ska det visa sig. I Sagas förra mobil som nu är trasig finns bilder på den spräckta läppen, blodet och blåmärkena.

Läs hela inlägget här hos Ponnymamman

Hästtjejers mod

Våga ingripa.
Gör en Saga!

Ett svar »

 1. Saras mod borde uppmärksammas även av massmedia. Civilkurage är en egenskap som vi ser på tok för lite av i dagens samhälle.

  Över huvud taget verkar fokus numera ligga för lite på brottsoffer och mer på förövare (hur synd det är om just dem).

  Ett vanligt exempel , som återkommer ofta i nyhetsförmedlingen, är att flickor och yngre kvinnor blir sexuellt trakasserade av pojkar och/eller yngre män. Vinklingen brukar då inte sällan vara: 1) att flickor delvis får skylla sig själva för att de klär sig utmanande och förföriskt; samt 2) att pojkar, unga män, fungerar som de gör, av födsel och ohejdad vana, och att det kanske är bäst att låta dem hållas, i synnerhet om de kommer från andra kulturella kontexter där kvinnoförnedring är regel (bra exempel är så kallade oskuldskontroller i muslimska länder).

  Alltså: Vad är detta för skitsnack? Om pojkars buffliga beteende och bemötande av flickor är så övergreppsfasonaktigt och förtryckande, av genetiska orsaker (testosteronstinna ”hannar”), då gäller det ju att skapa en miljö, som förhindrar – i all fall försvårar – att sådant beteende tolereras och ges möjligthet att blomma ut.

  I vårt samhälle i dag tillåts arvs- och miljöfaktorer alltför ofta att dra åt samma håll. Det rätta vore självklart att man ansträngde sig att skapa en omgivning, i/av vilken det TYDLIGT framgår att vissa könsförtryckande (eller medmänniskoförtryckande) härskartekniksbeteenden helt enkelt inte är OK.

  Därför måse man lära sig, inte minst från myndighetshåll, att peka med hela handen och säga i från på skarpen, att nu räcker det. Och då behövs det fler som är som Saga. Som vågar stå upp och säga: ”Nu räcker det! Gör om! Gör rätt!” Som förhoppningsvis kan få politiker att repa mod och våga sätta ned foten och ropa: ”Stopp! Nu är anständighetsgränsen passerad med råge!”

  Lyft därför fram fler sådana här minihjältar, lundabergs, om/när du träffar på dem. Både sådana som du, och de, behövs!

  Saga är en sann hjälte/hjältinna i dagens Sverige!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s