Permobil Orsa Kommun

Standard

Hej och god fortsättning på det nya året.
Vi gör en rivstart på många plan här och hoppas på gudskelov, eller något liknande i alla fall.

Det här inlägget skriver jag med tillåtelse av en vän som blivit förskriven en permobil för att kunna förflytta sig utomhus.
Denna är dessutom specialanpassad och en förhållandevis dyr historia.

Som det sig bör nu mer är det kommunen som ser till att få den här typen av hjälpmedel på plats hos brukaren. I det här fallet pratar vi om Orsa Kommun. Om jag kan läsa rätt innantill så har Landstinget i Dalarna avtal med Hjälpmedelscentralen i Borlänge.
Det borde då vara därifrån stolen kommer.
Oavsett så finns det väldigt lättförståeliga och konkreta skötselråd av den här typen av hjälpmedel.
Av förklarliga skäl är det här inget du förvarar hemma i hallen eller i trappuppgång. Dom tar helt enkelt för stor plats för det.

Så här står det i två av de underlag jag fått fram.

Förvaring
Förvaringsplats för elrullstol skall vara ett enskilt, låst utrymme, inte tillgängligt för annan
person än dig som brukare eller din familj/vårdare. Förrådet skall ha en temperatur över +5º”

Det finns några standard rekomendationer som kommer från tillverkaren.
Detta är ett av dem.
Du kan läsa de två dokument som ligger helt öppet på nätet, här

Info Elrulle

Allmänna Skötselråd Elrulle

Det kan inte vara en slump att det står samma sak i båda dom här dokumenten. Dessutom så behöver man inte vara Einstein för att begripa vad som händer med textlier om dom förvaras kallt och fuktigt och dessutom får en del regn och snö på sig. Det borde alla ha någon erfarenhet av.

Kommunen hyr alltså stolen som är värd ca 100 000 kr.
Den hyrs av Landstiget i Dalarna.
Den ska skötas och brukas enligt regler för att garantier och service ska gälla enligt ordning. Och ja, vitsen är väl också då att man ska kunna åka i den utan att sitta i fukt och mögel?

Sen var det ju den lilla finurliga delen som kallas batteri och elektronik.
Det kräver sitt för att inte elektroniken skall bli förstörd. Och ja, inte under +5 °.
Det står också klart och tydligt att Permobilen skall förvaras i ett låst torrt utrymme som inte går under gradantalet som angivits.

Det här är den vanligaste typen av garage som används i vårat avlånga land. Den sk brödburken.
Denna går dock av utrymmesskäl inte att ställa upp.
Men ni förstår då skillnaden.

Permobilgarage

Den här fyller alla dom krav som ställs på ett garage.

MEN här har vi att göra med Orsa Kommun.
Som förövrigt försöker undvika att människor i behov får elrullstol eller scooter för att dom skyller på att hyresvärden inge vill ha permogarage.
Dom måste ha missat Boverkets rekommendationer.

Bidrag för permobilgarage

Orsa kommun lutar sig mot en dom från Kammarrätten där kommunen vann. Skillnaden är att den permobilen var en enklare modell och förvarades i Varberg. Så med hänvisning till det förhållandevis milda klimatet avslog kammarrätten överklagan.

Jag kan bara säga att det här är lågt, och riktigt dåligt jobbat av Orsa Kommun. Och jag undrar om Hjälpmedelscentralen, ens skulle hyra ut till dom om dom visste att deras dyrgripar förvaras på följande vis.
Så här ser aktuell permo ut.

1936968_10153668533805617_8332829037283458505_n

Det här är rampen upp. En såphal träspång som är omöjlig att ta sig upp på men vanlig rullstol för att byta till elrullen.

10364_10153668533660617_3333145725863493489_n

Det här är alltså det låsta enskilda garage, som inte får ge tillgänglighet än till annan än brukaren och även hålla fem plusgrader…
Det här har Orsa Kommun ansträngt sig och byggt.

12376211_10153668533395617_8656377761728402931_n

Snöar det in? Äsch då, nu är du larvig.

1382342_10153668533605617_4027577048881975574_n

Ja vad säger man? Det är ju i alla fall välventilerat.
Vad säger försäkringsbolagen om det här?

När jag tecknar en bilförsäkring så frågar dom hur jag förvarar min bil.
Om jag anger garage så räcker det alltså med fyra pinnar och lite kompostgaller runt bilen?

Nej Orsa Kommun. Och om det finns andra som även har hamnat i det här träsket med sina kommuner. Ta för fasen ert ansvar.
Man gör inte så här. Skulle du själv vilja att din bil stod under ett tak i ur och skur, där det är lika mycket skydd som detta.
Och ja du måste givetvis ha alla fönster nervevade på bilen annars är det går det inte att jämställa. Dom Ska vara i botten och helst en dörr eller två ska var öppen också.

Jag skäms å era vägnar!!

 

 

 

 

»

 1. Om så blott en tiondel av allt detta du har att berätta skulle stämma, är det FÖRSKRÄCKLIGT!

  Men känner jag dig rätt, lundabergs, stämmer nog tyvärr ALLA fakta du lägger fram på bordet till beskådande.

  Sånt här bör absolut lyftas fram och göras känt. Det bör mörkas lika lite som sexuella trakasserier mot unga flickor på t-banan, i badhus, i skolorna etc, vilka har förtigits av såväl massmedierna som polisen.

  Bra rutet av dig! Men så är det också ruter i dig! 🙂

  • Tyvärr är allt sant och det finns mer därtill. Har ytterligare en väninna i Orsa som i två års tid blivit nekad den här sortens hjälpmedel. Inte pga hon inte behöver det, om behovet råder ingen tvivel. Utan för att hon bor centralt och där av är stöldrisken alldeles för stor. Och man vägrar lösa problemet trots att jag är övertygad om att man kan om man vill.

   I det här fallet som jag berättar om finns en process på gång. Jag kan inte tänka mig att varken landstinget i Dalarna eller tillverkaren kan göra annat än skrika högt. Så vem som vinner kampen återstår att se. Så här blir det i rådande stund billigast för Orsa kommun. Dock lär det bli dyrt när dom inte kan skylla förfallet på brukaren eftersom hon dokumenterat allt och inte kunnat följa skötselråden, eftersom Orsa Kommun ser till att det är omöjligt.
   Dessutom behöver barnet en ny stol, för han har vuxit ur denna, men det får hon inte eftersom hon inte kan förvara efter ordning. Så ja, det här kommer förhoppningsvis bli ett dyrköpt krig för Orsa Kommun.

 2. Pingback: Uppföljning om Orsa Kommun | Just another day

 3. Tänk att en gräsrot kan få rätt ibland. En gräsrot brukar ju normalt ha vanan inne att bli lixom överkörd som av en ångvält av makthavarna och andra som har hand om’et.

  Det måste ha svidit rejält hos kommunens handläggare.

  Kanske ska vi starta en insamling av pengar, vilka sedan kan investeras i en blombukett som vi kan ge till kommunens modfällda handläggare på det att hen inte ska försmäkta i depressionens mörker efter denna lika oväntade som svidande motgång?

  Miss Ellie, som vann det här målet, får nöja sig med en Tummen upp från mig. Men jag tror att hon är glad ändå. Även utan blombukett.

  PS En undran: Är detta samma Miss Ellie som var med i tv-såpan Dallas? Hur 17 har hon i så fall hamnat i Orsa? Underliga äro sannerligen Herrens vägar. DS

  • Ja ibland ska man ha tur. Det är en bedrövlig resa att behöva göra men det måste kännas bra för Miss Ellie att faktiskt vinna det här.
   Att äntligen får lugn och förhoppningsvis också ett vettigt garage till Elrullen så den inte blir förstörd och inte längre möglar.

   Dom sliter säkert sitt hår dom istadiga handläggarna som tror dom kan topprida befolkningen. Ibland når dom inte hela vägen fram och det måste verkligen få dom hämndlystna och illamående.

   Tänk om tänk om, tror dock denna Miss Ellie är en betydligt yngre skönhet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s